Soluppgång över norra Kungsholmen

Underbar vy över norra Kungsholmen på väg till jobbet på morgonen 9/1 2020. Vilken härlig morgon!

Bilden bygger på sk HDR-teknik, High Dynamic Range – en metod för att ta tillvara en bättre dynamik i bilden. Människans öga har en otrolig förmåga att i en bild eller i ett intryck få en mycket bättre dynamik än vad en normal kamera klarar av, det har du säkert upplevt själv. Dessa bilder är tagna med en systemkamera, men inte ens den klarar att komma i närheten av det mänskliga ögat.

Bilderna är tagna från Huvudstabron med Nikon D850 på stativ, 70-200/2,8@135mm, ISO 64 och 1/4sek/f2,8 respektive 0,7sek/f2,8.

För att uppnå bättre dynamik i bilderna tar jag flera bilder på samma motiv, men med olika exponeringar. Därefter sätts de olika bilderna samma i ett bildbehandlingsprogram. I det programmet kan man sedan ta till vara olika delar från de olika exponeringarna. Detta är en ganska vanlig teknik inom landskapsfoto – titta riktigt noga nästa gång du ser en landskapsbild!

Här finns både slutresultatet (ovan) samt de två bilderna som använts som indata till den färdiga bilden.

Vad tyckte du? Var det någon skillnad?

Kan man göra HDR-bilder med telefonen? Absolut! Prova!